KAKO NAPRAVITI PALAČINKE NA BRZ, A ZDRAV NAČIN?

Iako većina ljudi smatra da je baš onaj recept prema kojem oni prave palačinke onaj pravi, postoje neka univerzalna pravila, koja će vam pomoći da izbegnete osnovne greške.

Verovatno imate potrebu da razbijete baš svaku grudvicu brašna, ali oprez je neophodan. Smesa se ne sme previše mešati ili miksati jer će se gluten razvijati i testo će postati elastično, što znači da će palačinke, na kraju, biti gumaste.

Testo za palačinke, posebno ono za klasične, treba da kratko odstoji. Kako bi palačinke bile savršene, smesu pokrijte i pustite da stoji do pola sata.

Ako vaš tiganj nije zagrejan, testo će se beživotno razliti i upiti svu masnoću kojom ste ga eventualno podmazali. Testirajte temperaturu malom količinom testa.

Suzdržite se od okretanja sve dok s donje strane palačinka ne poprimi lepu zlatnu boju. Pažnja je posebno bitna kod američkih palačinki jer bi se mogle 'izduvati' i izgubiti pahuljastu teksturu.

Bilo da su one slatke ili slane, tanke ili debele, one su neodoljive. Zbog raznolikosti filova gotova da nema osobe koja ih ne voli. Današnje palačinke, u svetu poznatije kao crêpes, vode poreklo iz Francuske. Za razliku od palačinki koje se spremaju u Evropi, američke palačinke (pancakes) su manje i deblje. Sem po izgledu, one se razlikuju i po sastavu za osnovno testo.

Jaja umutite. Dodajte polovinu brašna i mleka i nastavite sa miksanjem. Dodajte ostatak brašna i mleka kao i prstohvat soli. Mikserom umutite da nema grumuljica. Dodajte mineralnu gaziranu vodu i ulje, a onda kutlačom promešajte da se smesa izjednači. Ostavite da smesa odstoji 30 minuta pre nego što spremite palačinke.