Radiotelevizija Slovenija (skraćeno RTV Slovenija) jest jedina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija u Sloveniji. Djeluje kao javna ustanova od posebnog kulturnog i nacionalnog značaja, zvanično Javna služba sa namjenom njegovanja kulturnih, društvenih i demokratskih potreba građana Republike Slovenije, Slovenaca u svijetu, pripadnika slovenske nacionalne manjine u Italiji, Austriji i Mađarskoj, kao i pripadnika italijanske i mađarske nacionalne manjine, koja živi na području Slovenije.

Sjedište ustanove je u Ljubljani, a obuhvata i dva regionalna RTV centra koja se nalaze u Mariboru i Kopru. Javna ustanova RTV Slovenija emituje tri nacionalna radijska programa i tri nacionalna televizijska programa, regionalne rtv-programe, po jedan radijski i televizijski program za autohtonu italijansku i mađarsku nacionalnu manjinu u Sloveniji, rtv-emisije za romsku etničku grupu, za pripadnike slovenske nacionalne manjine u susjednim zemljama, za slovenske iseljenike u inostranstvu, te za stranu javnost: ukupno osam radijskih programa (od čega četiri emituju 24 sata dnevno) i pet televizijskih programa.[

Posebno mjesto u nacionalnoj kulturi zauzima muzička produkcija RTV Slovenije, u okviru koje djeluje Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija, Komorni zbor RTV Slovenija, dječji i omladinski pjevački hor te nototeka. Muzički sastavi RTV su primarni izvor, koji puni nacionalni muzički arhiv sa arhivskim i koncertnim snimcima slovenskih autora, te na taj način djeluje za potrebe matične kuće kao i za promociju države Slovenije.

Internet TV pritiskom na dugme: Na zultv možete gledati brojne TV kanale uživo na mreži. Bez obzira da li se radi o filmu uveče, novim epizodama vaših omiljenih serija ili popularnim programima i emisijama: postoji preko 60 kanala koje vas čekaju da otkrijete u našem TV plejeru uživo. Ovo je televizija pritiskom na dugme, jednostavno strimujte striming uživo na svoj TV preko Interneta preko zultv aplikacije. To uključuje javne TV kanale RTS 1 i HRT 1, MRT 1 kao i treće programe, ali i privatne kanale kao što su Zadruga 7 Elita, Tv Pink, B92, N1 i Informer TV. Takođe možete pronaći specijalne kanale kao što su Agro TV i MRT Sobraniski u strimovima uživo na zultv. Na ovaj način više nećete propustiti emisiju na TV-u.