TV Uživo BiH - Bosna i Hercegovina TV kanali

Televizija u Bosni i Hercegovini prvi put je predstavljena 1956. Od ukupno 93 televizijske stanice, 71 je komercijalna , dok je njih 19 u javnom vlasništvu (regionalno/kantonalno, lokalno ili općinsko vlasništvo ), dok se tri javna servisa u BiH finansiraju kroz zakonsku RTV taksu.

Prvo emitiranje televizije u SR Bosni i Hercegovini počela je 1961. godine Radio-Televizija Sarajevo služeći se prostorijama i tehnikom tadašnjeg Radio Sarajeva. Prvi medij u SR BiH s emitiranjem je počeo iz centra Sarajeva (iz stambene zgrade u današnjoj sarajevskoj ulici Alekse Šantića). Osim ove lokacije, sjedište televizije bilo je smješteno i u zgradi u kojoj se danas nalazi Centralna izborna komisija BiH (sarajevska ulica Danijela Ozme).

Televizija Sarajevo (TVSA) počela je emitirati vlastiti TV-program 17. marta 1969. kada je prvi put emitirana informativna emisija "Večernji ekran". Početkom 1975. godine, završena je prva faza izgradnje namjenskog sjedišta republičke televizije za BiH, zgrade poznate kao RTV Dom. Dvije godine kasnije, 1977, pokrenut je i drugi televizijski program (TVSA 2).

Uz pomoć drugih članica sistema Jugoslovenske Radio-Televizije, Radio-Televizija Sarajevo uspješno je realizirala sve medijske prijenose sadržaja posvećenih olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu. Treći televizijski kanal (TVSA 3) počeo je sa emitovanje 1989. godine iz sjedišta televizije (poznatog kao RTV Dom[1] ili "Sivi dom")