Tv Zenica Uživo - RTV ZENICA

JAVNO PREDUZEĆE RADIO-TELEVIZIJA ZENICA (JP RTV ZENICA) osnovano je 23.05.1995. Osnovna misija fondacije bila je ostvarivanje prava stanovnika tadašnje Općine, sada Grada Zenice, na potpuno, blagovremeno, istinito i objektivno informisanje, te zadovoljavanje drugih kulturnih i obrazovnih potreba. Ovom javnom preduzeću pripadalo je i prethodno preduzeće „Radio-Zenica“ d.d. Zenica (Radio Zenica je osnovan 20. juna 1969. godine na inicijativu Skupštine opštine Zenica iu okviru novinsko-izdavačkog propagandnog preduzeća „Naša riječ“).

JP RTV ZENICA je organizaciono registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću, sa 67,5 odsto državnog i 32,5 odsto privatnog kapitala, a osnivači RTV ZENICA su Opština, odnosno Grad Zenica i mali akcionari. Osnovna delatnost JP RTV ZENICA je proizvodnja, prenos i emitovanje radio i televizijskog programa namenjenog javnosti. RADIO-TELEVIZIJA ZENICA je javna RTV stanica, regionalnog karaktera, sa sjedištem u Zenici i usmjerena na lokalno stanovništvo. RADIO-TELEVIZIJA ZENICA raspolaže sa tri medija, odnosno program se distribuira javnosti kroz tri medijske platforme: Televizija Zenica, Radio Zenica i Veb portal zenicainfo.ba.

RTV ZENICA u svojim programima i programskim sadržajima daje širi prostor mnogim pojavama, događajima i njihovim akterima, koji kao sadržaji lokalnog karaktera ne mogu dospjeti u medijski prostor regionalnih medija ili programe komercijalnih stanica. Iako je programska koncepcija i orijentacija "lokalno primarna", sve tri medijske platforme RTV ZENICA prate se širom Bosne i Hercegovine, preko kablovskih operatera i svijeta putem interneta, a informacije preuzimaju i drugi mediji. Na ovaj način RTV ZENICA ima veoma značajan uticaj na informisanje šire javnosti o lokalnim dešavanjima.

TELEVIZIJA (TV) ZENICA program emituje putem zemaljskih predajnika za područje Zenice i dijelova susjednih općina Zeničko-dobojskog i Srednjo-bosanskog kantona. Potencijalna populacija koja program TV ZENICE ima mogućnost pratiti putem zemaljske mreže je preko 250 hiljada gledalaca. Program TV ZENICE se, osim na zemaljskoj mreži, emituje i putem kablovskih operatera, kao i putem interneta.