PINK UZIVO - Tv Pink Uzivo - Zadruga Uzivo

RTV Pink - Radio Television Pink

Pink srpska je komercijalno-radiodifuzna radio-stanica i televizijski kanal koji predstavljaju glavno svojstvo preduzeća Pink International Company. Sedište preduzeća se nalazi na adresi Neznanog junaka 1, Beograd.

Radio-stanica Pink je osnovana 1993. godine, kao jedna od prvih privatnih radio stanica u bivšoj Jugoslaviji i veoma brzo zauzela vodeću poziciju na tržištu. Pink nudi miks najpopularnije domaće pop, folk i rok muzike. Krajem 1994. godine, Pink International Company je napravio važan korak u svom razvoju osnivanjem televizijskog kanala Pink. Emitovanje je počelo iz malog studija, dok je signal pokrivao samo Beograd. Pink je brzo privukao vernu i mnogobrojnu publiku. Do 1998. godine, Pink je imao nacionalnu frekvenciju, kao i lidersku poziciju u gledanosti i reklamnom tržištu. Pink proizvodi i emituje domaći i strani program, popularne serije, filmove, telenovele, zabavno-muzički i tok-šou program, rijaliti-šou programe kao i svakodnevne centralne informativne emisije i političke duele.

Zahvaljujući bliskim odnosima sa državnim funkcionerima, Mitrovićev posao se tokom godina širio po oblastima i po drugim zemljama, dok međunarodni ugovori i licence koje Pink International Company ima za satelitske televizije čine domet globalnim. Od 1998. godine, Pink postaje vodeći komercijalni televizijski kanal u Srbiji.

Istorijat:

Radio-stanica Pink, koja je 24. decembra 1993. godine osnovao medijski mogul Željko Mitrović, jedna je od prvih komercijalnih radio-stanica u bivšoj Jugoslaviji. Pink je razvio novu vrstu populističkog programa, puštajući turbo-folk i promovišući nacionalističke ideale.

Televizijski kanal Pink je počeo sa radom 16. septembra 1994. godine u 20 časova na 57. kanalu, nakon potpisivanja ugovora o poslovnoj i tehničkoj saradnji sa tadašnjom nacionalnom televizijom RTS (danas javni servis) zahvaljujući bliskim vezama Željka Mitrovića sa vladajućom elitom. RTS je prema sklopljenom ugovoru sa kanalom Pink bio u obavezi da kanalu ustupi prostorije, opremu i usluge, uz minimalnu kompenzaciju.

Pink je na srpsku medijsku scenu uveo novu vrstu populističkog programa koji je promovisao turbo-folk muziku i nacionalističke ideale. Ratnici, ratni profiteri i folk pevačice su zajedno učestvovali u emisijama u udarnim terminima. Godine 1998. Pink postaje vodeći komercijalni televizijski kanal u zemlji koji održava bliske veze sa svim narednim vladajućim strukturama.

Pink je od svog početka pa sve do 21. aprila 1999. godine prikazivala program iz Palate „Ušće” — tog dana, u 3 časa i 15 minuta, NATO avijacija pogodila je nekadašnje sedište Centralnog komiteta, poznato i po tome što su u njemu bile prostorije SPS-a, nekoliko kancelarija Jugoslovenske levice, zatim Košava, Radio S i još neke prorežimske firme. Upućeni izvori tvrde da je dobijanje prostora upravo u toj zgradi bilo ne samo finansijsko već umnogome i političko pitanje. Kako bilo, posle bombardovanja tokom 1999. televizija se seli u poslovni centar Geneks, gde ostaje do prelaska 2001. godine u svoju novu zgradu.

Zahvaljujući bliskim odnosima sa državnim funkcionerima, Mitrovićev biznis se tokom godina širio po oblastima i po drugim zemljama, dok međunarodni ugovori i licence koje Pink International Company ima za satelitske televizije čine domet kanala Pink globalnim. Pink ima i preko 60 različitih kablovskih kanala.

Tokom 1990-ih veliku pažnju privlače emisije Milovana Ilića, kao što su Minimaksovizija, Maksovizija, Nedelja kod Minimaksa i Fonto. Emisije su proslavile neke od najvećih zvezda u Srbiji, kao što su Lepa Brena i Svetlana Ražnatović.

Investicioni fond Mitsui, tadašnji suvlasnik novina Blic, kupio je manjinski deo preduzeća Pink, krajem 2000. godine. Količina uloženog novca i procenat vlasništva fonda Mitsui su poslovna tajna. Kritičari su rekli da je prodajom stranoj firmi, Mitrović hteo da spreči da nove vlasti ne uzmu ili ne ugase Pink.

Informativni program na kanalu Pink počeo je da se prikazuje u januaru 2001. godine, a kao jedan od važnijih razloga kasnog uvođenja informativnih emisija u programsku šemu navodi se nemogućnost nepristrasnog izveštavanja.

Početkom 2003. godine, Pink potpisuje ugovor sa Emotion Production o zajedničkim televizijskim projetkima. Najpoznatije emisije koje su proizvedene u zajedničkom poduhvatu su Leteći start, Ruski rulet, Najbolji prijatelji i Zvezda ulice.