TV B92 Uživo - Televizija B92 iz Beograda uzivo

B92 osnovan je pre 27 godina kao radio stanica koja je od 1989. godine do danas izrasla u snažan medijski konglomerat sa međunarodnim kredibilitetom čije su četiri osnovne aktivnosti četiri: TV B92 – uspešno pozicionirani komercijalni terestrijalni kanal sa jakim informativnim sadržajem, kablovska televizijska stanica B92 info, veb sajt B92.net i Play radio. Tokom 2015. godine većinski udeo u kompaniji B92, preuzeo je internacionalni medijski gigant Antena grupa, medijski lider u jugostočnoj Evropi, koja planira ulaganja u razvoj kompanije B92 kao brenda sa istorijom poslovanja dugom više od dve i po decenije.

I publika televizije B92 i radio stanice Play pokrenutog 2015. godine imaju sličnosti – prema rezultatima marketinške agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos strategic marketing, gledaoci I slušaci su mladi, urbani, visoko obrazovani i željni avanture i izazova.

Istorijat

B92 je osnovan 1989. godine kao omladinska radio stanica koja je program emitovala u Beogradu, a od tada je izrastao u kompaniju koja obuhvata nacionalnu radijsku i nacionalnu televizijsku stanicu, regionalni veb sajt, kablovski informativni kanal.

TV B92 je počela emitovanje 2000. godine, kao nastavak aktivnosti i projekata kojima se B92 do tada bavio, u jednako oskudnim uslovima za rad kao i Radio B92 deceniju ranije – iz minijaturnog studija u Domu omladine i sa nekoliko predajnika. Nastala sa idejom da se već dobro poznate vrednosti koje B92 zastupa prošire i putem ovog medija, TV B92 I danas jednako uspešno informiše, zabavlja, obrazuje i inspiriše gledaoce u celoj Srbiji.

Veb sajt B92.net postoji već 20 godina, a nastao je 1996. godine iz potrebe da se prevaziđu zabrane emitovanja radijskog programa i publici pruži alternativni način informisanja. Informativni portal B92.net je jedan od najposećenijih I najuticajnijih sajtova u Srbiji i regionu. Prosečan broj dnevno otvorenih stranica na desktop uređajima je više od 3.000.000, a na mobilnim platformama više od 5.000.000, a godine 2012. pokrenut je podsajt Superzena.b92.net dok je 2015. počeo sa radom Bulevar.b92.net

U skladu sa potrebama tržišta na koja su istraživanja ukazivala, godine nakon dve I po decenije postojanja Radio B92 na jesen 2015. doživeo je ribrending I ustupio svoje mesto dinamičnijem, modernijem, savremenijem Play radiju koji je za vrlo kratko vreme osvojio širok auditorijum slušalaca.

Proizvod

U 2015. godini televizija B92 očuvala je reputaciju informativnog programa kojem se najviše veruje a koji neguje već deceniju I po. Tradicionalno ga odlikuje kredibilitet, kvalitet, brzina i pouzdanost informacija što se najbolje videlo na najizazovnijoj formi informativnog programa – vanrednim programima u situacijama kada je “Breaking News” najpotrebniji gledaocima. Posebno se izdvajaju emisije u kojima je B92 bio prvi i najtačniji – o terorističkim napadima u Parizu, padu vojnog helikoptera, incidentima na komemoraciji u Srebrenici, poseti Angele Merkel, boravku Tonija Blera i tajnog sastanka sa ministrima Vlade Srbije. Termin Vesti u 16h ostao je prepoznatljiv kao prvi izvor informacija u danu, dok se novoustanovljeni “news hour” u 20h pokazao kao najsveobuhvatniji pregled vesti dana. Emisija “Kažiprst” dala je priliku najrelevantnijim učesnicima političkog i javnog života u Srbiji da odgovore na pitanja od ključnog značaja za javnost u Srbiji. Posle dugo vremena, kroz “Temu dana”, na televizije se baš na B92 vratio TV duel kao pomalo zaboravljeni TV format u kojem su kroz intervjue postavljena najvažnija pitanja I predstavnicima državnog vrha.

U prethodnoj godini na TV B92 nije nedostajalo prenosa dobrih borilačkih mečeva ali i komercijalnog programa , zabave I smeha. Kralj satire Zoran Kesić i ekipa Njuz.neta na duhovit način u “24 minuta sa Zoranom Kesićem” kritikovali su sve ono za šta procene da je neophodna kritika, čuveni humorista Dragoljub Mićko Đuričić kao Dr Agoljub u emisiji “Lekoviti šou” lečio je pacijente od “života u Srbiji”, Ivan Ivanović sa svojim timom na čelu sa Marijom Kilibardom upotpunio je prepodnevne sate emisijom “Naše jutro”. Kroz format “Pazi Srbija gleda” komentar programa prosečnog gledaoca bio je javan, u televizijskoj igri “Zlatni krug” takmičari su se dobro provodili I osvajali svakog dana I do 90.000 dinara, u naučno-popularnoj emisiji “Galileo” učili kroz zabavu, šetali “bulevarima” – u magazinu pop kulture “Bulevar B92” sa zabavnim ali I kritičkim osvrtom na svakodnevna dešavanja ali I kroz “Bulevar u 5 do 5” , dok je emisija “Dobra zemlja” ostala dragoceni informator za sve koji se bave poljoprivredom ili žive na selu. TV B92 emitovala je I regionalni licencni šou “Veliki brat”, ali I naročitu pažnju posvetila “Bioskopu B92” odnosno velikim filmskih hitovima, ali emitovala I domaće serije poput “Krize”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Otvorena vrata 2”, “Sinđelići”, “Urgentni centar”… a posebno osveženje bila je emisija “Vice” sastavljena od nekoliko svetskih ili lokalnih dokumentarnih priča.

Što se tiče digitalne platforme, B92.net može da se pohvali kako je prethodnih godina lider u razvoju mobilnih aplikacija: još tokom 2010. godine lansirana je Android aplikacija koja je kontinuiranim dodavanjem novih sadržaja i naprednim razvijanjem postala neizostavan deo aplikacijskih sadržaja na android telefonima korisnika u Srbiji. Aplikacija je sa Google Play store-a do sada preuzeta skoro 800.000 puta i ima oko 130 miliona pregledanih strana mesečno. Tokom 2012. godine lansirane su aplikacije za iPhone i iPad uređaje koje imaju konstantan rast u broju pregleda stranica i preuzimanja, a podržane aplikacijama B92 su i platforme Windows 8 i Windows phone.

U januaru 2015. godine na web stranici B92.net objavljena je redizajnirana verzija ženskog portala Superzena.net (koja je lansirana 2012. godine), pokrenut je i zabavni sajt Bulevar.B92.net, a dalje unapređivanje digitalnih proizvoda se nastavlja. Prosečan broj posećenih stranica dnevno trenutno iznosi više od 3.000.000, dnevni broj jedinstvenih posetilaca je u proseku 450.000 u proseku, dok je dnevni broj poseta blizu 900.000.

Play radio kao najmlađa kompanijska medijska grana delatnosti, doživeo je vrtoglav uspeh za samo nekoliko meseci rada zahvaljujući najboljem programskom konceptu, ali I raznolikosti voditelja – uspešnih i ostvarenih mladih ljudi iz cele Srbije, punih radosti, energije i elana. Oni dolaze iz najrazličitijih sfera života, ali ih sve spaja ljubav prema muzici, životu i ljudima.

Dostignuća

Zbog posvećenosti odgovornom novinarstvu i pozitivnim društvenim promenama, B92 je odavno stekao međunarodni ugled: kuća i članovi njenog tima dobitnici su mnogih prestižnih lokalnih, regionalnih i međunarodnih nagrada za novinarsku hrabrost i promociju ljudskih prava I taj trend prisutan je decenijama.

Samo u 2015. godini u kuću B92 pristiglo je nekoliko priznanja: novinarka TV B92 Jovana Uhrin dobila je nagradu za prilog “Dva lica Veterničkog doma” dodeljenu od strane OEBSA I Poverenice za zaštitu ravnopravnosti na skupu organizovanom povodom Međunarodnog dana tolerancije. Čak tri prestižne nagrade međunarodnog TV festivala “Press vitez” u konkurenciji više od 200 medijskih radnika u Srbiji otišlo je u ruke novinarima B92. Tako je dopisnik iz Leskovca Bratislav ilić osvojio zlatnu medalju, novinarka “Bulevara B92” Bojana Bojović dobila je specijalno priznanje za “Press Vitez – Miroslav Pušić” na ime socijalno odgovorne teme, a za TV lice godine proglašen je Zoran Kesić, autor emisije “24 minuta”.

Takođe, sajt B92.net dobio je nagradu kao najbolji u kategoriji “Vesti” u tradicionalnom godišnjem izboru časopisa PC Press za najbolje sajtove, dok je priznanje i mesto među najboljima dobila i Windows mobile aplikacija a televiziji B92 uručeno je I priznanje I zahvalnica od strane potpredsednice Vlade I ministarstva građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture za podršku kampanji “Biram život”.

Najnoviji poduhvati

Još u poslednjem kvartalu 2014. televizija B92 zabeležila je najveći rast u gledanosti u odnosu na sve ostale TV stanice u Srbiji i bila je jedan od najcitiranijih elektronskih medija. Kao rezultat novih programskih i proizvodno-tehničkih osveženja, preseljenja u novi studio I prebacivanja slike na 16:9 format, gledanost je porasla za 20% u ukupnom stanovništvu, a 30% u ciljnoj grupi 18-49 godina starosti. I u 2015. godini televizija je nastavila sa kvalitetnim informativnim, sportskim, zabavnim, filmskim I serijskim programom kojim je opravdala dosadašnji kvalitet, poverenje I rezultate gledanosti.

Play radio je kao najmlađa stanica u Srbiji pokrenut u jesen 2015. godine a zahvaljujući toj mladalačkoj energiji I entuzijazmu za svega tri meseca postao je najslušanija radio stanica u Beogradu među slušaocima od 18 do 49 godina, ali i druga najslušanija stanica u celoj Srbiji sa preko 100.000 skinutih aplikacija.

U januaru 2015. godine na web stranici B92.net objavljena je redizajnirana verzija ženskog portala Superzena.net koja je lansirana 2012. godine a portal B92 proširen je podsajtom Bulevar.B92.net, infotejment orijentacije koji je sada je najbrže rastući sajt u Srbiji u ovoj kategoriji.

Promocija

Fuzija različitih medijskih platformi, različitih energija, kreativnosti i ideja ono je što nas izdvaja i što uvek postavlja pred nas nove izazove. Komunikacija sa gledaocima i njihovo zadovoljstvo za nas su od velike važnosti, a promotivne kampanje koristimo za jačanje identiteta i građenje odnosa sa publikom.

Sa željom da naglasimo razliku u televizijskom programu u 2015. novu sezonu najavili smo novim ID spotom uz slogan “Totalno drukčiji od drugih”. Na taj način smo, koristeći prepoznatljivost naših televizijskih lica, kreativnom i duhovitom egzekucijom, uz mnogo pozitivne energije, promovisali novu programsku šemu i kvalitet modernog programskog sadržaja.

U 2015. godini radio B92 predstavio je Play. Redizajn radija zahtevao je predstavljanje potpuno novog koncepta i identiteta, kao i pozicioniranje novog brenda na veoma konkurentnom tržištu. Kao odgovor na ovako veliki izazov započeli smo kampanju pod sloganom „Play – Najbolja muzika sada“, koju smo ujedno iskoristili i za promociju radijskih voditelja. Promotivni plan podrazumevao je on air kampanju sa nekoliko jedinstvenih promotivnih spotova pod sloganom “Pusti Play” i outdoor aktivnosti koje su uz slogan “Novi radio o kojem se priča” predstavile novi koncept i nove voditelje.

Vrednosti brenda

Svrha medijske kuće B92 je da obezbedi kvalitetne i relevantne programske sadržaje koji informišu, inspirišu, zabavljaju, razvijaju kritičko mišljenje i pomažu publici da bolje razume okruženje. B92 nastoji da sačuva stečeni ugled profesionalnog medija, neguje nezavisnost, objektivnost, inovativnost i duh, i pomaže društveni razvoj. Usredređenošću na publiku pri obezbeđivanju kvalitetnih i pouzdanih informativnih sadržaja, kao i zabavnih programa, podstičemo društvenu odgovornost i obrazovanje, i promovišemo kreativnost, međusobno poštovanje i poštovanje različitosti.