PRVA TV Uživo – Prva srpska televizija - Tv Prva Uzivo

Prva srpska televizija, skraćeno Prva, srpska je televizijska mreža koja je 20. septembra 2010. godine nasledila Foks televiziju. Predstavlja prvu televizija sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji koja deo programa emituje u formatu slike 16:9. Istorijat: Na konkursu, koji je organizovala Republička radiodifuzna agencija, News Corp. je dobio dozvolu za pokretanje svog televizijskog kanala. RTL grupa i CMERonalda Laudera nisu uspeli da dobiju nacionalnu frekvenciju u Srbiji. Za generalnog direktora imenovan je Den Bejts. Nekoliko meseci kasnije 6. septembra 2006, Foks televizija je počela svoj eksperimentalni program tokom kog je bio prikazivan njihov logo.

Tri dana kasnije, u 20 sati je prikazan i prvi program, dokumentarac koji je trajao oko 45 minuta, posle kog je ponovo prikazivan logo. Ovakav program se nastavio i narednih desetak dana kada su emitovane neke latinoameričke sapunice, filmovi, video-spotovi, utakmice ULEB Kupa, kao i hrvatski tok-šou Sanja. Dugo najavljivana kao srpska i drugačija, Foks televizija svoj program zvanično počinje 31. decembra 2006. godine u 19 časova, centralnom informativnom emisijom Foks danaskoju su vodili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Iste večeri emitovane su i emisije EPP, Naj od naj, koncert Madone i film.

Emisija Ubedi pobedi je prikazivana pred izbore 21. januara2007. a voditelj je bila Zvezdana Jovanović. Za razliku od ostalih televizija večernje vesti, nazvane Foks fokus, emitovale su se od 22 sata. Tokom početnog perioda prikazivane su uglavnom starije i jevtine američke serije: Holivud safari, Policijska akademija, Alf, Odvažni i lepi. Jedine serije novije produkcije su Slučajevi iz prošlosti, Tri hil i Trka oko sveta. Danas je prvi zvanični program emitovan na Foks televiziji, 31. decembra 2006. godine. Ove vesti emitovane su u 19 časova iz improvizovanog studija, a obeližilo ih je neuspelo uključenje iz studija Foks njuza u Bagdadu i video-snimak u kome predsednik Njuz korporejšon Rupert Merdok iz studija Foks njuza građanima Srbije želi srećnu Novu godinu.

Voditelji su bili Zoran Baranac i Jovana Jakić. Uspostavljen je i Foks info-sistem sa lokalnim stanicama širom Srbije, što omogućava brži i lakši pristup lokalnim vestima. Posle objavljivanja vesti o hapšenju Radovana Karadžića, 21. jula 2008, oko 23 sata i 15 minuta počinju vanredne Vesti, prve među srpskim televizijama. Vodio ih je Zoran Baranac, i trajale su do 3 sata i 30 minuta posle ponoći. Na pres-konferenciji održanoj nekoliko dana posle hapšenja, Cesid je televiziju Foks proglasio najbržom, najefikasnijom i najobjektivnijom.

Od tada Vesti poboljšavaju svoj status i postaju gledanije, a Foks televizija promoviše svoj informativni program kao takav. Tokom leta 2008. gasi se jutarnji program Foks i prijatelji Velika promena događa se 22. septembra 2008. kada se Vesti premeštaju u 18 časova, i produžavaju se na jedan sat. Sa prikazivanjem počinje i Foks 900 sekundi – jutarnje vesti u 7 sati. Na Foksu je bilo nekoliko političkoh emisija: Ubedi-pobedi, Recite narodu, Tanja Vidojević i… , ali nijedna od njih se danas ne nalazi u programu. Samo se Ubedi-pobedi emituje u vreme izbora i na samu izbornu noć. U junu 2009. omogućeno je gledanje Vesti na internet sajtu Foksa. Dana 20. avgusta 2009. informativna redakcija je smanjena na samo pet novinara, tri voditelja i dva urednika. Vesti su skraćene na 30 minuta i ne emituju se vikendom.

Otkazan je i program 900 sekundi. Dana 12. oktobra 2009. je izmenjen studio Vesti, u pozadini se vide samo televizori, dok je ostatak crne boje, dodati su i neki svetlosni efekti narandžaste boje, umesto plave boje na velikom natpisu sada je narandžasta, a uklonjena je i cev iza deska koja je odvajala studijski od redakcijskog dela. Lica: Zoran Baranac, Zvezdana Jovanović Popović i Ana Mitić. U julu 2010. timu se pridružuje i Aleksandra Janić. Direktor Informativnog programa do avgusta 2009. bila je Tatjana Vidojević. Od početka postojanja, Foks televizija bila je poslednja televizija sa nacionalnom frekvencijom po gledanosti. Kako je prolazilo vreme, njen plasman bio je sve bolji. Tako je postala televizija sa najbržim rastom, i sada zauzima četvrto, u nekim periodima treće mesto, iza RTS 1, Pinka, B92, a ispred RTS 2, TV Avala i Hepi TV. Svoj rekord u gledanosti Foks televizija dostigla je 14. februara 2009. kada je emitovano finale Survajvora, a u program se uključilo 27 % gledalaca.

Dana 26. juna 2009. Fox je bio drugi u udarnom terminu (posle Pinka) zahvaljujući emisiji Nindža ratnici, ali i seriji Ubistva u Midsomeru i filmu. U prvoj polovini 2009. Fox je i zvanično pretekao B92 i postao treća nacionalna televizija po gledanosti, sa udelom od 7,9 %. U drugoj polovini pada na 4. mesto, kako na B92 počinje nova sezona Velikog brata. U prvih nekoliko meseci 2010. godine Fox povećava svoju gledanost na oko 10 % i zauzima treće mesto među nacionalnim televizijama po gledanosti. Gledanost B92 znatno opada, na samo 6,6 %. Većinski vlasnik televizije Fox (49 %, jer srpski zakon ne dozvoljava da strana kompanija ima veći udeo), Rupert Merdok i njegova News Corporation planirali su prodaju svog udela u Foks televiziji krajem 2008. Pored srpske, trebalo je da budu prodate i ostale televizije u istočnoj Evropi . Krajem oktobra objavljeno je da će RTL kupiti TV Avalu (što se nije dogodilo), a da CME ne planira kupovinu novih stanica zbog Globalne ekonomske krize. News Corporation i Antenna Group saopštili su krajem 2009. godine da su postigli sporazum o prenosu osnivačkih prava u Foks televiziji, jer po srpskom zakonu nije moguća prodaja televizije, kako bi se Korporacija skoncentrisala na prioritetnija (profitabilnija) tržišta.

U februaru 2010. objavljeno je i da će News Corporation prodati 100 % vlasništva u bTV za oko 400 miliona dolara. Procenjuje se da je u to vreme dug Fox-a bio oko 5 miliona evra. U aprilu 2010. objavljeno je da se Den Bejts vraća u SAD zbog ličnih razloga i da će ga na mestu generalnog direktora Foksa zameniti Dejan Jocić. Kako je krajem 2009. godine Antenna Group postala vlasnik Foks televizije, nije bilo poznato koje ime će se ubuduće zvati ova televizija. Tokom aprila i maja bilo je spekulacija da će televizija promeniti ime, i to najverovatnije u Prva srpska televizija. Početkom avgusta mediji su preneli plan Foksa da od jeseni nosi ime Prva srpska televizija, ili skraćeno Prva TV. Početkom septembra je obavljeno da će televizija nositi novo ime od 20. septembra 2010. Kako prema srpskom zakonu nije dozvoljeno da televizija menja svoje ime, od RRA je dobijena samo dozvola za korišćenje akronima PST ili imena Prva TV za on i ofskrin promociju. Direktor marketinga Aleksandar Radoš je najavio da tada počinje nova sezona na Prvoj TV. Poznato je da će se u TV sezoni 2010/2011. prikazivati: Survajvor VIP Srbija (3. sezona), Dođi na večeru, Domaćine oženi se, Želite li da postanete milioner, Veče sa Ivanom Ivanovićem, Fajront republika, Eksploziv, Ekskluziv, Paklena kuhinja, Galileo, Ja volim Srbiju, a u planu za 2011. su i Iks faktor i Top model.

Foks se transformisao u Prvu 20. septembra u 18:00. Emitovanje je počelo u formatu slike 16:9 „himnom“ Prve srpske televizije koju peva Marija Šerifović. Nakon himne su počele Vesti u istom, redizajniranom studiju u kojem su se emitovale Vesti na Foksu. Posle Vesti usledila je emisija Eksploziv Jasne Jovanović (sada Đurović), a odmah potom i rijaliti emisija Dođi na večeru. U 19:40 počela je nemačka serija Sve za ljubav, koja je jedna od verzija Ružne Beti. Zanimljivo je da ova serija, kao ni Hiljadu i jedna noć nisu emitovane u formatu 16:9 već u dosadašnjem 4:3. U 21:00 počeo je film Poslednji samuraj koji se emitovao u formatu 16:9. Početkom decembra 2018. godine Antenna Group je objavila da se povlači sa tržišta Srbije i Crne Gore i da je izvršila akviziciju televizijskih kanala (Prva, O2, Prva CG, specijalizovani kablovski kanali), radija Plej i svojih portala Srđanu Milovanoviću, bivšem vlasniku kablovskog operatera Kopernikus za 180 miliona evra. Ova akvizicija je kritikovana od strane opozicije u Srbiji zato što je brat Srđana Milovanovića visoki funkcioner SNS i po njima je kupovina Prve i O2 potvrda „medijskog mraka”.

Poslanici Saša Radulović i Branka Stamenković su podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv više lica zbog „osnovane sumnje na zloupotrebu položaja odgovornih lica”, povodom kupovine Prva i prodaje Kopernikusa Telekomu Srbija. Ivan Ivanović je krajem istog meseca izjavio da je novogodišnje izdanje emisije Veče sa Ivanom Ivanovićem poslednje izdanje te emisije, jer napušta Prvu televiziju iz „moralnih razloga”. Kako je rekao za agenciju Beta, ne želi da stoji iza svega što se dešavalo prilikom kupovine televizije Prva, niti želi da sebe i svoj tim dovede u situaciju da budu pritisnuti ili uslovljeni. Iz menadžmenta su izjavili da poštuju njegovu odluku, zahvalili su mu se na obostrano uspešnoj saradnji i poželeli sreću u daljem radu. Međutim, to izdanje emisije nije emitovano, iako je bilo najavljeno, a umesto njega, emitovan je film Stado. Polovinom maja 2019. godine, Kopernikus Corporation i Manja Grčić, dotadašnja generalna direktorka ove televizije, su sporazumno prekinuli saradnju, a vlasnik Kopernikus Corporation, Srđan Milovanović, je postao i generalni direktor Prve televizije.