BALKAN TELEVIZIJA NOVI SAD UZIVO

Televizija u Srbiji je uvedena 1958. Danas je najpopularniji medij u Srbiji prema istraživanju iz 2009. godine, dok Srbi u proseku gledaju televiziju 6 sati dnevno, što je najviši prosek u Evropi.

Pre uvođenja prve srpske i jugoslovenske televizije 1958. godine, u Beogradu je još 1938. godine priređena prva profesionalna demonstracija televizije u čitavoj zemlji. Demonstraciju je priredila holandska firma Filips na Beogradskom sajmu. Sistem je bio najmoderniji, od 405 linija. Za izvođenje programa angažovan je veliki broj domaćih glumaca i pevača.

Početkom Drugog svetskog rata nestale su sve nade za uvođenje televizije na prostorima Jugoslavije. Tek nakon oporavka i obnove države krenulo se sa prvim koracima uvođenja televizije. Jula 1956. godine, simbolično na stogodišnjicu od rođenja Nikole Tesle, jednog od utemeljivača radio-difuzije u svetu, emitovan je televizijski program u Tehničkoj školi u Beogradu. Ceo program emitovan je u okviru izložbe radio-amatera Jugoslavije, a mogao se pratiti u Beogradu i njegovoj okolini. Nezavisno od tog pokušaja, Radio Beograd je otpočeo akciju uvođenja televizije, koja je bila na svetskom nivou, u periodu od 1955. do 1958. godine, kada je ona uspešno okončana. Radio Beograd je prerastao u Radio televiziju Beograd, februara 1958. godine. U periodu od 23. avgusta do 2. septembra iste godine, Televizija Beograd je emitovala probni program gde su isprobani svi televizijski žanrovi. Bio je ovo prvi televizijski studio na Balkanu i jedan od prvih u Evropi. Beogradska televizija je za samo jedanaest dana rada ispunila program svojim emisijama, koje su trajale tri do četiri sata i to je bio veliki uspeh i korak napred u stvaranju televizijskog programa. Nakon nekoliko meseca, 28. novembra 1958. godine počelo je konstantno emitovanje programa na Televiziji Beograd. Od samog početka emitovanja televizijskog programa do rastakanja Jugoslavije, sav televizijski program je bio zajednički u dogovoru da svaka televizijska stanica može preuzimati programske sadržaje drugih televizijskih stanica u Jugoslaviji.