Srbija tv kanali uzivo - gledaj tv online

Televizija u Srbiji je uvedena 1958. Danas je najpopularniji medij u Srbiji prema istraživanju iz 2009. godine, dok Srbi u proseku gledaju televiziju 6 sati dnevno, što je najviši prosek u Evropi.

Pre uvođenja prve srpske i jugoslovenske televizije 1958. godine, u Beogradu je još 1938. godine priređena prva profesionalna demonstracija televizije u čitavoj zemlji. Demonstraciju je priredila holandska firma Filips na Beogradskom sajmu. Sistem je bio najmoderniji, od 405 linija.[2] Za izvođenje programa angažovan je veliki broj domaćih glumaca i pevača.

Početkom Drugog svetskog rata nestale su sve nade za uvođenje televizije na prostorima Jugoslavije. Tek nakon oporavka i obnove države krenulo se sa prvim koracima uvođenja televizije. Jula 1956. godine, simbolično na stogodišnjicu od rođenja Nikole Tesle, jednog od utemeljivača radio-difuzije u svetu, emitovan je televizijski program u Tehničkoj školi u Beogradu. Ceo program emitovan je u okviru izložbe radio-amatera Jugoslavije, a mogao se pratiti u Beogradu i njegovoj okolini.

Nezavisno od tog pokušaja, Radio Beograd je otpočeo akciju uvođenja televizije, koja je bila na svetskom nivou, u periodu od 1955. do 1958. godine, kada je ona uspešno okončana. Radio Beograd je prerastao u Radio televiziju Beograd, februara 1958. godine. U periodu od 23. avgusta do 2. septembra iste godine, Televizija Beograd je emitovala probni program gde su isprobani svi televizijski žanrovi. Bio je ovo prvi televizijski studio na Balkanu i jedan od prvih u Evropi. Beogradska televizija je za samo jedanaest dana rada ispunila program svojim emisijama, koje su trajale tri do četiri sata i to je bio veliki uspeh i korak napred u stvaranju televizijskog programa. Nakon nekoliko meseca, 28. novembra 1958. godine počelo je konstantno emitovanje programa na Televiziji Beograd.